Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.05.2011 18:53 - Белене
Автор: karina19 Категория: Новини   
Прочетен: 6830 Коментари: 0 Гласове:
1



Милиони левове са отпуснати за медийна подготовка за АЕЦ „Белене” в последните дни. Инвеститорите от Русия са развързали бързо кесиите след аварията в АЕЦ „Фукушима”, за да убедят общественото мнение в България, че АЕЦ „Белене” няма да бъде опасна.
С парите за медийна подкрепа се разпорежда Валентин Златев (който е консултант на руснаците по проекта), чрез своята медийна съветничка Диана Дамянова, научи e-vestnik

......

Първо ще се вдигне таванът на щетата, който за ЕС се обсъжда да стане 700 млн. евро на реактор, и второ – ще се осигурява всеки отделен блок на площадката”, казва Хиновски. Сега таванът на щети, приет от България, е 96 млн. евро, и то за всички реактори на площадка “Козлодуй”. Ще бъдем принудени да го повишим на поне 200-300 млн. евро, и то за всеки блок поотделно

Като най-голям проблем на ядрената енергетика у нас той посочва ядрените отпадъци. Засега България ги изпраща в Русия, но има договор, според който тя трябва да започне да ги връща в България, а страната ни е задължена да си изгради хранилище за ядрени отпадъци, което по най-груби оценки ще достигне 1 млрд. лв.

http://e-vestnik.bg/11400/ekspert-razkriva-kak-lazhat-za-aets-belene-valyat-pari-v-mediite/

...
На тайна среща с Борисов, Цветанов и Дянков, Валентин Златев заплашва, че ще им подпали чергата! http://zonabg.info/Focus.40_42/14628.article/
...............................

За 2010г. печалбата на АЕЦ „Козлодуй”, нетната печалба е 65 млн. лв.

Иван Костов: Не 100 млн. евро, както смяташе Иван Иванов тук, за да ви каже, че 60 години трябва да се изплащат само турбините и реакторите на атомната централа, а... 65 млн. лева.

Димитър Бъчваров: Това значи, че никога не може да се изплати мощност от 6 млрд. евро, защото става въпрос за същите мощности. В АЕЦ „Белене” се предвижда да се изградят точно толкова по мощност генератори, колкото и в АЕЦ „Козлодуй” има в момента. Тоест евтината електроенергия е мит. Или цената трябва да се повиши в пъти, за да се изплати тази електростанция, примерно за 40 или 50 години, или тя няма да се изплати никога и ще тежи върху икономиката поколения напред. Ще ни дърпа назад, а не напред.

Иван Костов: И 6 млрд. евро не е цялата стойност. Там не са включени парите за извеждане от експлоатация. Не са включени разходите за съхранение на ядреното гориво. Не е включена новата инфраструктура от електро-далекопроводи, която е 1,5 млрд. Така че като се включи цялата сметка наистина ще се види ясно колко „надут” мит е АЕЦ „Белене” като евтина електроенергия, но тогава Бойко Борисов няма да управлява страната.

..................................

Няма да печелим, отговорихме ние. За нас ще остане риска и отработеното гориво. Ще печелят руснаците, които с печалбата от АЕЦ- а ще покриват лихвите и ще покриват задълженията по кредитите. Цялата стойност, ние искаме да стане ясна цялата стойност на АЕЦ „Белене” преди да се вземе решението, но това беше друго искане. Не само колко струват реакторите, не само колко струват разходите за опазване и съхраняване на ядреното гориво, не само колко струва извеждането от експлоатация на АЕЦ „Белене”. Защото в момента във фонда за извеждане от експлоатация на АЕЦ „Козлодуй”  няма никакви пари, по наши сведения. Отдавна са спрели да превеждат. Тоест, не само колко ще струва и това, а и колко ще струва допълнителната инфраструктура, огромни далекопроводи, електропроводи трябва да се направят, за да се транспортира тази електроенергия.

Българите бедстват, а Борисов ще строи АЕЦ Белене

http://dsb.bg/bg/blogs/article/2625

...................

Ние ще се опитаме да спрем това решение на българското правителство, защото престъпно е слаба дума за него:

  1. Не са известни новите изисквания за ядрена безопасност, които ще приеме ЕС и всяко правителство на страна членка, която не се съобрази с тях ще наруши брутално правилата за енергийна сигурност на Европа.
  2. Пълната цена за изграждането и експлоатацията на АЕЦ Белене не е известна. Дали е 4, 6, 8 или 11.5 млр. евро остава дълбоко законспирирано. „Инвеститорът не иска да купи котка в чувал” каза преди време премиерът Борисов. Сега се оказва, че правителството му обаче може да купи.

 

  1. Правителството сключи договор с HSBC.  Тогава премиерът заяви: „Няма значение какво казва Първанов, Борисов, Станишев, Костов или който и да е”. „На базата на тази (на консултанта) оценка ще вземем решение.”  Сега излезе, че става това, което каже Москва, а не „най-добрата банка, консултант в ядрени проекти”, както нарече HSBC г-н Борисов.

 

  1. Това е най-големият скандал, пред който е изправено правителството на Борисов и този път не е забъркан от противници, а засяга самата същност на управлението. Става въпрос за брутално пренебрегване на българските национални интереси и на общата воля на ЕС.
  2. В сделката за АЕЦ „Белене” президентът Първанов и премиерът Борисов се състезават за благоразположението на Русия. 
..................................
Българите изпускат дебата за ядрената енергетика

 http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2011/04/15/1075741_bulgarite_izpuskat_debata_za_iadrenata_energetika/

 Хората трябва да бъдат максимално информирани както за цената - централата не е подарък и ще трябва да се изплаща в бъдеще, така и за нейната сигурност и безопасност.
......................................................
 




Тагове:   Белене,


Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: karina19
Категория: Новини
Прочетен: 1868664
Постинги: 90
Коментари: 360
Гласове: 281
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930